Egymintás t-próba

A Statisztika a pszichológiai kutatásban wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Krajcsi (vitalap | szerkesztései) 2016. március 25., 10:28-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Egymintás t-próba a magyar Wikipédián

Tartalomjegyzék

Példa az egymintás t-próbához

Egy rajzvizsgálat azt hasonlította össze, hogy mennyi természetes elem (növények, folyó, tó, stb.) veszi körül a vizsgálati személyek lakhelyét, illetve mennyi ilyen természetes elemre vágynának (ez utóbbi feltételnél egy olyan helyet rajzoltak le, ahol szívesen laknának). A felnőttek csoportjának életkori átlaga 25,62 év volt. Ezt a vizsgálatot megismételtük, és szeretnénk megtudni, hogy a vizsgálati csoportunk életkori átlaga megegyezik-e a korábbi vizsgálatban mérttel. (Az adatok megtalálhatók a statisztika.xls ’lakhely’ fülénél.)

A megfelelő próba kiválasztásának szempontjai:

Mivel egyetlen csoportunk van (felnőttek), és egy életkorra vonatkozó adatot (ami arányskálának tekinthető) hasonlítunk össze egy adott értékkel, ezért a legmegfelelőbb statisztikai eljárás az egymintás t-próba.

A példa megoldása SPSS-ben

Mivel ebben a vizsgálatban nem csak felnőttek vettek részt (hanem óvodás és ötödik osztályos gyermekek is), először végezzünk el egy szűrést, hogy csak a felnőttek adatai kerüljenek bele az elemzésbe. Az egymintás t-próbát az Analyze > Compare Means > One-Sample T Test parancsnál találjuk.


Az egymintás t-próba paramétereinek beállítása


Az egymintás t-próba eredménye

Az egymintás t-próba alapján elmondható, hogy nincs szignifikáns különbség az általunk vizsgált csoport életkori átlaga és a korábbi életkori átlag között (t(21)=0,243, p=0,811). Az általunk vizsgált csoport életkora átlagosan 26,09 (szórás=9,10).


Az egymintás t-próbával vizsgált változó leíró statisztikái

Egymintás t-próba CogStatban

Az Elemzés > Változók vizsgálata menüpontból válasszuk ki a vizsgálandó változót, és legyen kipipálva a "Test central tendency" kapcsoló. Ha nem a 0-tól való eltérést akarjuk tesztelni, akkor az ablakban állítsuk át a tesztértéket. Ha az előfeltételeknek megfelelnek az adatok, a CogStat automatikusan lefuttatja a t-próbát, és az eredményt APA formátumban megjeleníti.


Az oldalt készítette: Janacsek Karolina

Személyes eszközök
Névterek
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök