Khí négyzet-próba

A Statisztika a pszichológiai kutatásban wikiből

Tartalomjegyzék

Példa a khí négyzet-próbához

Egy a válaszfacilitálás elméletével foglalkozó vizsgálatból két csoport adataival rendelkezünk: az egyik egy izgalomkeltő filmet nézett meg, a másik egy semlegeset. Az adatok között szerepel, hogy a személyek közül hánynak van párkapcsolata. Hogy megbízható következtetéseket tudjunk levonni, ellenőrizzük, hogy a két csoportban megegyezik-e a párkapcsolatban élők aránya! (Az adatok a statisztika.xls ’izgalomkeltes’ fülénél találhatóak.)

A próba kiválasztásának szempontjai

Két független csoportunk van (aszerint, hogy melyik filmrészletet nézték) és egy dichotóm változónk (van vagy nincs párkapcsolata a vizsgálati személynek), ezért khí négyzet-próbát használunk az eloszlások egyezésének ellenőrzésére.

Példa megoldása SPSS-ben

A khí négyzet-próba az SPSS-ben az Analyze > Descriptive Statistics > Crosstabs parancsánál található. A szükséges beállításokat az alábbi ábra mutatja:

Khi2.jpg

A Statistics gombra kattintva pipáld ki a Chi-square opciót!


Az első táblázatban láthatjuk az egyes cellák elemszámait, alatta pedig a statisztikai próbák eredményét. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy nincs szignifikáns különbség az eloszlásban a két csoportnál, ugyanannyi a párkapcsolatban élők aránya.

Khi3.jpg

Khí négyzet-próba CogStatban

A feladattól függően az Elemzés > Csoportok összehasonlítása menüpontból válasszuk ki a csoportosító és a függő változót, vagy az Elemzés > Változópárok vizsgálata menüpontból válasszuk ki a két változót, és ha az előfeltételeknek megfelelnek az adatok, a CogStat automatikusan lefuttatja a Khí négyzet-próbát, és az eredményt APA formátumban megjeleníti.

Khí négyzet-próba SPSS-ben

1. Analyze > Descriptive Statistics > Crosstabs

Ez ugyanaz a megoldás, mint amit a fenti példa is mutat.

Ezzel egyszerre több változót is lehet vizsgálni és post-hoc elemzést is végezhetünk.

Rows: Csoportosító változó

Columns: Válaszok

Statistics > Chi-sqare

post-hoc elemzéshez: Cells > Residuals > Adjusted standardized (ha ennek az értékenek az abszolútértéke 2-nél nagyobb, akkor szignifikáns)


2. Analyze > Tables > Custom tables

Egyszerre egy változót vizsgálhatunk, és nincs post-hoc elemzés.

Row és Column beállítása, mint az előző módszernél.

Test statistics > Test of independence


Az oldalt készítette: Janacsek Karolina és Krajcsi Attila

Személyes eszközök
Névterek
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök