McNemar-próba

A Statisztika a pszichológiai kutatásban wikiből

A próba kiválasztásának szempontjai

A McNemar-próbát általában olyankor érdemes használni, ha egy kísérleti beavatkozás hatására vagyunk kiváncsiak: ugyanazokkal a személyekkel veszünk fel adatokat a beavatkozás előtt és után, majd megvizsgáljuk, hogy jelentősen változott-e a személyek válasza a beavatkozás hatására (vagyis különbözik-e az eloszlás). Másik tipikus helyzet, ha egy időpontban 2 vagy több adatot rögzítünk ugyanazon személyeknél (kategorizált változók, ugyanazokkal a lehetséges értékekkel), és ezek eloszlása érdekel bennünket.

McNemar-próba CogStatban

Az Elemzés > Változók összehasonlítása menüpontból válasszuk ki a két nominális változót, és ha az előfeltételeknek megfelelnek az adatok, a CogStat automatikusan lefuttatja a McNemar-próbát, és az eredményt APA formátumban megjeleníti.

McNemar-próba az SPSS-ben

A McNemar-próba elvégzéséhez az SPSS Analyze > Descriptive Statistics > Crosstabs parancsánál a Statistics gombra kell kattintani és kijelölni a McNemar próbát! Ha dichotóm változóink vannak, a próbát kiválaszthatjuk az Analyze > Nonparametric Tests > 2 Related Samples-nél is. Ha a változónk kettőnél több értéket is felvehet (nem dichotóm), akkor az SPSS automatikusan a McNemar-Bowker tesztet végzi el.Az oldalt készítette: Janacsek Karolina

Személyes eszközök
Névterek
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök