Páros t-próba

A Statisztika a pszichológiai kutatásban wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Krajcsi (vitalap | szerkesztései) 2016. március 25., 10:32-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Példa a páros t-próbához

A párossági hatás szerint gyorsabban tudjuk eldönteni egy számról azt, hogy páros, mint azt, hogy páratlan (Hines, 1990). Ellenőrizzük ezt egy egyetemistákból álló csoportnál! (Az adatok megtalálhatók a statisztika.xls ’paros_paratlan’ fülénél.)

A próba kiválasztásának szempontjai

A reakcióidő adatok arányskálának számítanak, és mivel egy csoportunk van (ugyanazoknál a személyeknél hasonlítjuk össze a páros és páratlan számokra adott válaszok reakcióidejét), ezért a páros t-próbát kell alkalmaznunk.

A példa megoldása SPSS-ben

A páros t-próba az SPSS-ben a következő útvonalon érhető el: Analyze > Compare Means > Paired-Sample T Test. A próba futtatásához csupán a két vizsgált változót kell kiválasztanunk:

Parost1.JPG


Parost2.JPG

A páros t-próba alapján megállapítható, hogy szignifikáns különbség van a páros és páratlan számok átlagában (t(19)=4,049, p=0,001). A vizsgálati személyek a páros számokra átlagosan gyorsabban válaszoltak (átlag=504,27, szórás=40,03), mint a páratlan számokra (átlag=523,44, szórás=46,04).


Parost3.JPG

A példa megoldása Excelben

A páros t-próbát az Excellel is ki tudjuk számolni az Adatelemzés nevű bővítmény segítségével. Válasszuk ki az Eszközök > Adatelemzés parancsnál a Kétmintás párosított t-próba a várható értékre opciót! Ezután jelöljük ki a megfelelő bemeneti és kimeneti tartományt:

Parostexcel1.JPG


Az Excelben meg tudjuk nézni a páros t-próba egyszélű és kétszélű változatát is. Az alapvető különbség a két változat között, hogy a kétszélűnél a szignifikáns eredmény alapján csak az átlagok nemegyezésére következtethetünk, az egyszélű változat viszont ennél specifikusabb, segítségével tesztelhetünk például egy olyan előfeltételezést, hogy az első változó átlaga nagyobb, mint a másodiké. Mivel a legtöbb vizsgálat a kétszélű változatot használja, ezért ez utóbbira nem térünk ki részletesebben (pontosabb leírásuk megtalálható a legtöbb statisztika könyvben). Az SPSS-ben csak a kétszélű változatot tudjuk kiszámolni.


Parostexcel2.JPG

Páros t-próba CogStatban

Az Elemzés > Változók összehasonlítása menüpontból válasszuk ki a két változót, és ha az előfeltételeknek megfelelnek az adatok, a CogStat automatikusan lefuttatja a t-próbát, és az eredményt APA formátumban megjeleníti.

Páros t-próba R Commanderben

A próbát a Statistics > Means > Paired t-test menüpontban érhetjük el.

Válasszuk ki a két változót, amelyet össze akarunk hasonlitani, majd adjuk meg a konfidencia intervallumot és a hipotézisünk jellegét (kétvégű vagy egyvégű).

Az eredmény az alábbiakhoz hasonlóan néz majd ki:

	Paired t-test

data:  Dataset$reklam and Dataset$nemreklam 

t = -3.7544, df = 24, p-value = 0.0009778

alternative hypothesis: true difference in means is not equal to 0 

95 percent confidence interval:

 -109.11351  -31.70249 

sample estimates:

mean of the differences 

                -70.408 


A kimenetben megtaláljuk a t, szabadságfok és p értékeit, illetve a két változó közti különbség konfidencia intervallumát.

Hivatkozások

Hines, G. M. (1990). An odd effect: Lengthened reaction times for judgments about odd digits. Memory and Cognition, 18, 40-46.Az oldalt készítette: Janacsek Karolina és Krajcsi Attila

Személyes eszközök
Névterek
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök